BUGÜN 6 ŞUBAT 2025
Dr. (JeoFizik) Hakan Çavaş - Av. Uğur Gönülalan (JeoFizik) - 22.Dönem MV. Av. S.Bülend Yahnici

EDİTÖRÜN NOTU: Bu yazı 6 Şubat 2023 yıkıcı depreminin hemen sonrasında yapılan bir çalışmayı (çalışmanın tamamına sitemizin Özel Dosyalar menüsü altında erişilebilir) müteakiben yazılmış olup günün anlam ve önemi dolayısıyla yeniden servis edilmiştir. Güncellenmemesinin sebebi o günden bugüne herhangi bir değişiklik olmamasıdır.
CHP lideri Özel, "Deprem ve Afet Yönetimi" için yeni bir model önerisinde bulundu. 6 Şubat'taki depremler sonrası gecikmeler yaşandığını ifade eden Özel, bu tür olayların öncesinde alınması gereken önlemlerin önemine vurgu yaptı. Depremin hemen ardından yapılan müdahalelerin kritik olduğunu belirten Özel, "Deprem ve Afet Bakanlığı" kurulması gerektiğini söyledi.”
Özel, "Deprem ve Afet Bakanlığı" önerisinde bakan AK partili olsun, Bakan yardımcılıkları meclisteki partilerden Bakan Yardımcılığı görevi olsun diyor.
Nasıl bir siyasi anlayıştır ki, Böyle bir bakanlık çalışsın, Şayet bu sistem akılcı bir sistem ise MİT neden Bakanlık olmaz. Bu nedenle “TÜRKİYE AFAD VE SİVİL SAVUNMA TEŞKİLATI” olarak kurulmalıdır. KIZILAY sistemin içine katılmalıdır.
ÖNERİ DEĞERLENDİRMEMİZ.
"Afet konusunda sunulan Bakanlık kurulması" Teklifleri teknik olarak Afetleri erken ve hızlı önlem alınamayacağı yöntemler olarak, her depremden sonra sunulan ve çözüm üretmek adına, Tüm hükümetlerce 1956 yılından beri süre gelen gelenek haline gelmiştir.
Toplumun yaşadığı kayıplar, acı reçeteler hükümetlerin kararlı gözükmesi adına hemen akıllarına gücü bir elden tutma ihtiyacı olarak ve politik yatırımlara açık sunulan öneri bakanlık olarak karşımıza çıkmaktadır.
1980 darbesi ve Turgut Özal Hükümetleri ile İmar ve iskân Bakanlığının dağıtılması ile Türkiye’nin deprem hafızası ve kadroları tarumar olmuştur. Yeniden AFAD olarak toparlanması memleketimize çok pahalıya mal olmuştur. AFAD özel statülü olarak planlanmasına karşın, popülist politikalar, değişen yönetim şekilleri kurumu yine bir bakanlığın altına bağlamıştır. Devletin karar alma ve planlama hafızası DPT dağıtılması ile DPT önerilerinin neredeyse hiçbir planlama kararı uygulamaya geçmemiştir. DPT Kapatılmıştır.
Devlet, Ekonomi politikalarını yaparken doğal afetler ve savaş ortamlarında başımıza gelecek felaket önleme ve ekonomik kayıpların hesabı yapılmadığından, neredeyse 10 yılda bir başımıza gelen doğal afetler hesap edildiğinde DPT hafızası olmadığı ve konu ile ilgili organize bir örgütün devletin elinde olmadığı açıkça ortadadır. DPT Tekrar kurulmalıdır.
DPT'nin tekrar kurulması gerekliliği ve AFAD teşkilatının Afetler öncesi ve sonrası olmak üzere AFAD içerisinde Ekonomik modellemede Raporlar sunması gerekliliği ve TBMM’sinde Komisyon kurulması teklifleri, İlk defa bu Teşkilat önerisinde, Cumhuriyet tarihinde ilk defa Kanun önerisinde gerekliliği eklenmiştir.
“Türkiye Afet Yönetimi Kanun Teklifi” olarak CHP’ si tarafından 6 Şubat 2023 tarihinde olan Kahramanmaraş depremi gerekçesiyle, 06 Nisan 2023 tarihinde TBMM’ne kanun teklifinin sunulması parti adına öncelik yaratmak olarak düşünülebilir. Sunulan teklifin eksik yönleri çok olmakla birlikte, ilk defa bakanlığa bağlı olmayan kurum olarak tanımlanması önemlidir. Burada uygulama açısından önemli ve fark edilmesi gereken önerinin kurum olarak değerlendirilmesidir.
Doğal afetler ve savaş ortamında yaşanacak afetlerin önlenmesi adına, TÜRKİYE AFAD VE SİVİL SAVUNMA TEŞKİLATI; olarak kurulmalıdır. Bilimsel yönetişimden - yönetime milli, şeffaf, gelişmeye açık sivil toplum kuruluşları, bireysel katkı koyan bireylerinde katılımına açık hızlı karar veren çözüm odaklı, siyasi etkinin olmadığı çalışan ve sadece görevini yapan Teşkilat olmalıdır.
Teşkilat: Bir gayenin gerçekleşmesi için hiyerarşik bir yapı içerisinde planlı ve programlı çalışma yapmak üzere bir araya gelen vasıflı ve yeterli sayıda insandan oluşan yapıya teşkilat olarak tanımlanmaktadır.
“TÜRKİYE AFAD VE SİVİL SAVUNMA TEŞKİLATI”
Olağanüstü hallerde sivil toplum kuruluşları, özel sektör, kamu kuruluşları ve özel statüde olan derneklerin birlikte ortak gayenin gerçekleşmesi için hiyerarşik bir yapı içerisinde planlı ve programlı çalışma yapmak üzere bir araya gelen işinde uzman ve yeterli sayıda insandan oluşan yapı olarak tanımlanan yapı gereği teşkilat olmalıdır.
Dolayısıyla kurum yapısı, örgütsel ve aktif emir – komuta prensibinde sorumluluk sahibi, hukuka dayalı, insan haklarının korunduğu, uluslararası işbirliği organizasyonları ile çalışabilme kabiliyetine sahip yapının tamamını ve işlevselliğini sağlayamayacağından TEŞKİLAT olmalıdır.
06.04.2023 tarihinde TBMM’ne kanun teklifi olarak sunulan belge, 14 Mayıs 2023 tarihinde meclis yeni döneme geçeceğinden, muhtemelen düşmüş kalacaktır. Kanun teklifinde, Yeni hükümet kuruluşu henüz belli olmamakla beraber, yeni kurulması planlanan mutabakat protokolünün AFET konusunda, Bilimin, denetlemenin ve emir – komutada sorumluluk alınmasının önemi içerisinde TEŞKİLAT olarak tekrar revize edilmesi ve önerilere açık platform içinde hayati yapı kamuya mal edilmelidir. Ekonomik planlamaların içinde her zaman Olağanüstü hallerde meydana gelebilecek zararların ön kestiriminde ve risk hesaplamalarında “TÜRKİYE AFAD VE SİVİL SAVUNMA TEŞKİLATI ”nın ekonomiye etki edecek EKONOMİK RİSK faktörleri raporu göz önüne alınmalıdır. Her şey, insanca güvenli yaşanabilir Türkiye için, Fikirlerimiz vatanımızın güvenliği içindir.